torsdag 27 februari 2014

Visste du detta om koppar?KOPPAR [CUPRUM]

 

Koppar är ett metalliskt grundämne som åldras vackert och med tiden får en unik patina, inte helt olikt en mc åkare av idag. Det latinska namnet cuprum betyder egentligen ”metallen från Cypern”. 
Cypern har en tradition av kopparbrytning vilken sträcker sig långt tillbaka i tiden. 
Visste du att koppar var en av de första metallerna som mänskligheten lärde sig att bearbeta och att kopparleden mellan Falun och Röros tidigt utgjorde en viktig handelsled mellan Sverige och Norge.
Spår av tidig kopparhantering (6000 f.Kr.) har hittats på neologiska boplatser i både Iran och Turkiet, tusen år senare importerades koppar till södra Mesopotamien.

Koppar har även haft en stor betydelse för den svenska historien och svensk kultur. I mitten av 1600 var Falukoppargruva en av de största i Europa och hela Sveriges ekonomi var beroende av dess intäkter. Man bröt ca 3 000 ton koppar per år vid den här tidens ganska enkla metoder (det tog en arbetare ca en månad att gräva en meter i gruvan).

Kopparplåt från Falun täckte flera av taken på Europas slott och katedraler, koppar användes även i tillverkningen av dåtidens mynt ända nere i Spanien under hela 1600-talet. Idag är främsta användningsområdet för koppar på en motorcykel är i olika kablar, men i förkommande fall i avgassystem då det ger en härlig klang.

Vid ett besök på kopparleden är falukoppargruva och närliggande Staberg (Bergmansgård med fik) nästan ett måste i syfte att uppleva historiens vingslag.

DIN RESA BÖRJAR PÅ VISITKOPPARLEDEN.COM