tisdag 17 februari 2015

Vinter mc-touring är det möjligt?
 Intervju med Hans Rönnegård angående vinterkörning med MC  

- Vi pratar fulldubbat, visirvärmare, snökjedjor och ned till minus 40 grader celsius.


 Göran Svensson & Hans Rönnegård på mc-touring vinter 2015
Vi träffade Hans Rönnegård 10:e februari när han tog kväll tillsammans med sin resekollega på Vandrarhemmet Trebjörnar i Älvdalen (läs mer här), han var på väg till sitt 5:e Krystall-Rally i Norge, det 44:e i ordningen med endast ett par avbrott för bensinransonering under 70-talet.Gäster kommer från alla hörn av världen till detta roliga vinter evenemang på MC, hans räknade in Italienare, Spanjorer och ett stort antal tyskar i årets upplaga. Det flesta av besökarna är dock från våra nordiska länder, med klar övervikt på Norge.   


Hans är inte den som räds lite minus på termometern, han har haft ända ned under minus 40 grader under körningen hem genom dalgångarna runt Fagernes och Dokka i Norge, det var året 2011. 
Även om man måste tycka att Hans med flera är riktigt modiga som kör MC på vintern, så finns det de som om möjligt ännu modigare och tar sin Vespa med eller utan stödskidor, dock extra utrustade med varmare hantag.

De små stödskidorna som du inte hittar på Biltema, ännu.

OBS! Vespan på bilden är extrautrustad

Några tuffare än andra eller skall vi säga man tager vad man haver, som en viss Kajsa uttryckte det.
Ett vackert och vintrigt Röros

På Krystall-Rally bor man på hotell med hel pension men på Primusträffen helgen efter så är det oskottad tältplats i skogen som gäller. Så Krystall är den bekväma varianten,  allt enligt Hans. 
Man anpassar den motorcykel som man har så att den bättre klarar kyla, is och snö. Det finns lite olika sätt antingen bildubb och skidor, endurodubb eller med sidvagn och bildubbat. Motorcyklarna i övrigt är endast förstärkta med handtagsvärme och lite tunnare olja.

Egen dubbat däck

Grytvantar för mc bruk


Frostvakt


Även om Hans är en tålig kille, så har utrustat sig med en speciell fleece buff som är sydd dubbel, som en tub vilken sytts ihop ände till ände. När han sätter på mig den så är det som att sätta på sig två extra varma tröjor. Den tätar skönt runt hals och hjälm. Annars är även elvisiret ett bra tillhör vintertid, det kan bli problem annars när tempen sjunker ner mot 20 minus och därunder.

Det behövs även ett flertal reservdelar och verktyg. T.ex. extra slangar, bogserlina, starthjälp, extra mat, gaskök, yxa, såg (vet inte var eller hur man får stopp), snökedjor m.m för även om det är bra och moderna MC så är det inte alltid dom håller hela turen. 
Hans kollega Göran Svensson råkade först ut för att sidovagnen ville på egan äventyr då ett stag släppte, sedan var det dags för en en läckande packbox som trots ihärdiga försök inte gick att reparera på turen, vilket resulterade i en allt för tidig hemresa.

Sidovagns reparation i fält

Packbox tätande i lite varmare klimat

Det finns ju fler fördelar med sidovagnen utöver bättre balasn i snö och is, den går att köra upp på OK liften! Det gäller att tänka på ergonomin och arbetsmiljön för mekanikern.En ofrusen kille som inte räds lite vinter MCNågra härliga vyer eller som mäklaren skulle säga Läget-Läget-Läget betyder allt!


Göran står vid Afrikanen och beundrar solens nedgång.

Nostalgi och modern teknik