söndag 21 juni 2015

Bli inte av med din MC i sommar!
Att bara vara duktig och låsa sin mc med flera lås, är tyvärr ingen garanti.
Att du låser din mc med fler än ett lås är ofta ett krav från försäkringsbolaget, men hjälper inte alltid mot den traumatiska upplevelse det är att komma ut en solig dag och inte hitta pärlan på den plats den parkerades. Även om MC är låst enligt alla konstens regler så finns den alltid något verktyg eller lastbil med kran som fixar så att du blir utan motorcykel just när vädret är som bäst och planerna är som störst.

Ett mycket bra alternativ till kättingar och fastförankrade fästpunkter är larm och GPS tracker. 
Larm skrämmer i dag inte så många tjuvar då det oftast står både bilar och annat o tutar morgon som kväll i snart varje kvarter. Alternativet till att sitta inne och svära över både försäkringsbolaget och tjuven är att skaffa sig en trevlig liten manick som kallas för GPS tracker.  Med hjälp av denna lilla trevliga manick kan du få veta var din nystulna MC befinner sig eller när du är på besök i den allt för stora staden och inte hittar tillbaka till din MC.

Dom kommer i huvudsak i två utförande, vilka även påverkar priset. En som drivs av batteriet på mc:en (slocknar det så slocknar GPS sändaren) och en som har eget batteri (då oberoende av ström från mc-batteriet). Utvöver inköpspriset som räknas i tusenlappar tillkommer ett abonnemang för GPS signalen, detta räknas som tur väl är hundralappar. Som en lien bonus kan det vara möjligt att ditt försäkringsbolag nu tycker att du är så säkerhetsmedveten sort att man funderar på att ge dig lite rabatt på den annars så väl tilltagna försäkringen.
Summan av det hela blir att du sover bättre och får eventuellt en mindre rabatt på försäkringen, förvisso kostare det en extra slant, men har du en gång varit med om att bli av med din mc så kommer det att kännas som växelpengar.

Jag skulle personligen undvika de lite billigare varuhusen som även säljer leksaker till ädre och yngre när det kommer till så viktiga saker som lås, larm och GPS trackers för ögonsten.

Länkar
En fylligare artikel om GPS trackers i Fastbikes

Hur en mc stjäls reportage i Bike
Hur du bör låsa din mc 

Exempel på länkar till larm och lås

Företag 1
Företag 2
Företag 3